Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Αττικής της ΕΡΤ.

 

Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Αττικής της ΕΡΤ. Ένα καινοτομικό συμμετοχικό πείραμα.

Έγινε την Τρίτη 22/12/2015 στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής η πρώτη συνεδρίαση του ΣΚΕ Αττικής της ΕΡΤ. Το συμβούλιο αποτελείται από  50 εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών οργανώσεων και από 50 πολίτες που κληρώθηκαν από τις 993 αιτήσεις για την περιφέρεια Αττικής και 2260 από ολόκληρη τη χώρα. Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν 110 άτομα, το 85% των τακτικών μελών, έγιναν 45 τρίλεπτες παρεμβάσεις και κατατέθηκαν 15 προτάσεις. Την ευθύνη της συγκρότησης, οργάνωσης και στήριξης των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου έχει το Κέντρο Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4324/15 τα ΣΚΕ της ΕΡΤ είναι συμβουλευτικά συλλογικά σώματα που ιδρύονται μεν με πρωτοβουλία της ΕΡΤ αλλά δεν ανήκουν οργανικά στην εταιρεία. Είναι ανεξάρτητα όργανα εξωτερικού ελέγχου και λογοδοσίας της ΕΡΤ. Το ΣΚΕ Αττικής  θα συνεδριάζει κάθε μήνα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ενώ θα είναι συνεχής η λειτουργία επιτροπών διαμέσου ηλεκτρονικού ιστοχώρου και θα πλαισιώνεται από την εκπομπή «Πολίτες», Τηλεοπτικό φόρουμ πολιτών των ΣΚΕ και την online μετάδοση των εργασιών τους.

Στη συνεδρίαση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διονύσης Τσακνής Πρόεδρος της ΕΡΤ που μεταξύ άλλων είπε «Θέλουμε την κριτική για να γίνουμε καλύτεροι, θέλουμε τις προτάσεις και πρέπει να ξέρετε ότι σήμερα μπορεί να με βλέπετε εδώ πέρα με την ιδιότητα του Προέδρου για να σας καλωσορίσω αλλά αν δεν με ζητήσετε δεν θα με βλέπετε. Με την έννοια αυτή ξεκαθαρίζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΕΡΤ συμμετέχει δεν εμπλέκεται. Είναι δικιά σας δουλειά πλέον να ελέγχετε εσείς την ΕΡΤ».

Και ο Λάμπης Ταγματάρχης Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ είπε «Είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα, ήλθε η στιγμή και τυπικά πια να λογοδοτούμε στην κοινωνία όπως οφείλουμε να το κάνουμε όπως πρέπει να το κάνουμε».

Ο Περικλής Βασιλόπουλος υπεύθυνος του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών/ ΚΕΕΠ που είχε και το γενικό συντονισμό τόνισε ότι εάν τα ΣΚΕ της ΕΡΤ πετύχουν θα επηρεάσουν όλες τις Δημόσιες Επιχειρήσεις αλλά και τον οργανωμένο, συμμετοχικό Διάλογο στη χώρα.

 

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της ΕΡΤ1

Δείτε εδώ τις προτάσεις που συζητήθηκαν στην ολομέλεια.